Lineare hypotheek

Iedere maand weten waar je aan toe bent

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je hypotheek los je dus gelijkmatig af.

Je hypotheekschuld neemt elke maand af. Hierdoor neemt de hypotheekrente die je moet betalen gedurende de looptijd ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Omdat de hypotheek steeds kleiner wordt, hoef je dus ook steeds minder rente te betalen. Dit betekent ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

De voordelen van een lineaire hypotheek zijn:
- De hypotheekrente neemt af gedurende de looptijd
- Maandelijks gaat je hypotheekschuld naar beneden
- Je hebt aan het begin van de looptijd veel hypotheekrenteaftrek
- Iedere maand een vast bedrag voor de aflossing van je hypotheekschuld

Een nadeel van een lineaire hypotheek is:
- Aan het eind van de looptijd heb je minder fiscaal voordeel

Wat is het verschil met een annuïteitenhypotheek?
Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag dat je aflost in de beginperiode laag en aan het einde van de looptijd is het bedrag hoog. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag wat je aflost gedurende de gehele looptijd hetzelfde.

De maandlasten bij een lineaire hypotheek berekenen?
Wil je ook weten welke maandlasten bij een lineaire hypotheek voor jou van toepassing zijn? Neem dan contact op met Hans Middelbeek voor een vrijblijvend adviesgesprek.

quote

Hans Middelbeek

Meer over ons

Een goed advies is de basis voor een financieel gezonde toekomst

Meer over ons

Als onafhankelijke partij zoeken wij samen met jou de beste match voor je situatie. Je hebt keuze uit ruim 35 aanbieders bij ons: