Annuïteitenhypotheek

Van laag naar hoog

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

De bruto maandlasten blijven gedurende de gehele looptijd gelijk. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente.

Deze annuïteit blijft wel de gehele looptijd gelijk alleen wijzigt de samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt per maand. In het begin betaal je voornamelijk rente en weinig aflossing. Per maand wijzigt deze samenstelling waarbij aan het einde van de looptijd juist het renteaandeel klein is en de aflossing groot. Dat betekent dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel renteaftrek, later juist veel minder. Geleidelijk aan heb je steeds minder fiscaal voordeel.

Voordelen annuïteitenhypotheek zijn:
- De hypotheekrente neemt af gedurende de looptijd van de hypotheek
- De bruto maandlasten blijven gelijk gedurende de looptijd
- Aan het begin van de looptijd heb je veel renteaftrek
- Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek afgelost

Een nadeel van een annuïteitenhypotheek is:
- Het fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd waardoor je netto meer gaat betalen

Waarom extra aflossen op je annuïteitenhypotheek?
Het voordeel van extra aflossen op je annuïteitenhypotheek is dat je maandlasten lager worden en je kunt zelf bepalen hoeveel je extra wilt aflossen. Het is wel raadzaam om eerst overleg te plegen met 1 van onze adviseurs om het mogelijke voordeel te kunnen bepalen.

Wat is het verschil met een lineaire hypotheek?
Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag dat je aflost in de beginperiode laag en aan het einde van de looptijd is het bedrag hoog. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag wat je aflost gedurende de gehele looptijd hetzelfde.

quote

Hans Middelbeek

Meer over ons

Een goed advies is de basis voor een financieel gezonde toekomst

Meer over ons

Als onafhankelijke partij zoeken wij samen met jou de beste match voor je situatie. Je hebt keuze uit ruim 35 aanbieders bij ons: